Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

crestinul si statul 640Creștinul și Statul - În contextul taxelor impuse de imperiul roman, Isus spunea să dăm Cezarului ce e al Cezarului. Azi, multe acțiuni ale statului ni se par nedrepte - nepăsare, corupție, impozite, legi ce contravin valorilor noastre. Cum ne raportăm corect la stat, ca creștini? Această secțiune abordează probleme delicate contemporane - administrarea finanțelor, mita și corupția, creștinul și politica, problema emigrației, relațiile inter-etnice, raportarea la istorie/trecut.

Republica Moldova la răscruce - de Adrian Blajinschi, MoldovaCrestina.TV

Scrutinul electoral din 30 noiembrie a fost unul decisiv pentru Republica Moldova. Țara noastră a trecut printr-o perioadă foarte dificilă. Dezamăgire. Promisiuni neîmplinite. Oameni nehotărâți pentru cine să-și dea votul. Lipsă de încredere în politicieni… Acestea sunt doar unele expresii și cuvinte care ar putea descrie contextul Moldovei în perioada alegerilor 2014. De fapt, la aceste alegeri s-a hotărât în care direcția va merge Republica Moldova. Să trăim cu amintirile Uniunii Sovietice, sau cu promisiunile ce vin din Europa. Cu cine trebuia să voteze un creștin la aceste alegeri? Poate un creștin să-și dea votul pentru comuniști? Sau trebuie să aleagă un rău mai mic dintre toate relele?

Această confuzie mare a despărțit țara în două tabere. Chiar și biserica, a fost împărțită în păreri. Unii sunt Pro-UE, iar alții Pro-Rusia. Pe de o parte unii mai visează la salamul de 16 copeici și sunt supărați că nu-și pot vinde merele în Rusia din cauza embargoului. Pe de altă parte, nici Europa nu are mari promisiuni în domeniul moralității. De fapt, ceea ce se întâmplă în ultimul timp în Europa, care vine cu multe amenințări la morala creștină, preocupă pe foarte mulți creștini din țara noastră...

Alegerile au trecut și după ce au fost anunțate rezultatele, mulți au rămas nedumeriți de rezultate. Unii au zis: “Așa le trebuie! Nu am mers la alegeri în semn de protest.” Totuși, acest protest se va răsfrânge tot asupra noastră, nu asupra lor.

Mulți din afara țării noastre se întreabă, de ce atât de mulți cetățeni moldoveni preferă stânga (Rusia), și cum un creștin poate să aleagă pe comuniști? În situația actuală, cu părere de rău, sunt mulți cetățeni dezamăgiți de conducerea Pro-Europeană și aceasta i-a determinat pe unii să nu mai meargă la vot, iar pe alții să voteze chiar pe comuniști sau socialiști (Pro-Rusia). Am și eu multe dezamăgiri legate de demnitarii pro-europeni, care au promis nenumărate rânduri că nu vor adopta anumite legi cu nici un chip. Totuși, după o perioadă de timp au votat aceste legi călcând în picioare toate promisiunile lor. Când au fost întrebați de aceasta, nu au fost în stare să privească în ochii alegătorilor, să dea un răspuns clar referitor la aceasta. Pe mulți creștini, acest incident i-a împiedicat să-și dea votul pentru o astfel de guvernare. Unii au declarat deschis că nu mai știu pe cine să aleagă, pentru că toți sunt corupți și au interesele lor personale. Alții au fost mai supărați și, în supărarea lor, au hotărât să-și dea votul pentru partidele de stânga.

Personal, nu am lăsat ca această supărare să mă împiedice de la participarea la vot, sau, mai rău, să ajung să-mi dau votul pentru comuniști. Chiar dacă fosta guvernare a făcut multe greșeli și nu și-a împlinit multele promisiuni, aceste argumente nu pot fi destule pentru un creștin să-și dea votul pentru un partid anti-creștin. În pofida multor greșeli, fosta guvernare nu a restricționat nicidecum activitatea bisericilor. Au fost înregistrate noi biserici (pe când în timpul guvernării comuniste Biserica a întâmpinat mari dificultăți în această privință), s-au desfășurat tabere creștine fără amenințări din partea autorităților, am fost primiți în școli pentru a preda religia. Ca și biserică, am avut mare libertate, și ne-am bucurat de această libertate. Totuși, a fost, sau mai bine zis, este Biserica gata să folosească această libertate religioasă pe care încă o avem în țara noastră?

moldovacrestina aotv

Situația nu este deloc plauzibilă. Multe biserici, cu părere de rău, dormitează. Numărul de creștini este în descreștere. Mulți au plecat peste hotare pentru un trai mai ușor. Alții nu înțeleg importanța acestei libertăți religioase. Iată de ce unii au și ales să-și dea votul pentru comuniști. Pentru că valorile creștine la aceste alegeri sunt date într-o parte. Creștinii își doresc o viață pașnică și liniștită. Dar cum își închipuie ei aceasta? Pentru unii, viața pașnică și liniștită este propășirea afacerii. Totuși, Biblia vorbește despre o viață pașnică și liniștită unde Evanghelia este propovăduită fără nici o restricție. Libertatea religioasă trebuie să fie prioritatea creștinului, iată de ce un creștin nu-și poate da votul pentru un partid anti-creștin. Aceasta demonstrează că Biserica din Moldova încă nu este pregătită pentru a folosi la maxim libertatea religioasă pe care o avem. Nu o prețuim și aceasta ar putea duce la efecte drastice.

Să nu plecăm prea departe, ci să ne îndreptăm un pic privirile spre Ucraina. Exemplul Ucrainei este o alertă și pentru noi. Treziți-vă creștini! Acesta ar fi mesajul transmis de situația actuală din Ucraina. Un mare paradox a fost observat în tot acest timp. După ce a izbucnit războiul în Ucraina, creștinii de acolo au confirmat că oamenii au devenit mai receptivi la Evanghelie. Creștinii au început să vestească Evanghelia cu îndrăzneală. Numărul participanților la întrunirile creștine a crecut considerabil.

Apare întrebarea: Chiar este nevoie ca Dumnezeu să zguduie și Moldova pentru ca creștinii din țară să se trezească?! Trezește-te “creștine”! Nu este acest război o alertă pentru Biserica din Moldova? Războiul este foarte aproape, totuși, cum acționăm ca și creștini? Aceasta ne privește pe toți. Totuși, noi uităm de această problemă majoră și uneori ne ațintim privirea la întrebări minore, cum ar fi diferența de limbă.

Avem multe probleme care așteaptă rezolvarea. Pe de o parte, România consideră moldovenii ca fiind români, însă mulți cetățeni ai Moldovei se consideră etnici moldoveni, separat de etnia română. Unii vorbesc limba rusă de zeci de ani, trăind în țară fără să vorbească limba română. Cred că aceasta se datorează influenței Uniunii Sovietice care a marcat drastic cultura și istoria Republicii Moldova. Deși există tensiuni în această privință, chiar și în privința limbii ruse care este atât de mult vorbită la noi, aceste bariere trebuie depășite cu dragoste de către creștini. Ambele etnii, vorbitoare de română și vorbitoare de rusă, sunt în final oameni. Cel mai important, sunt creștini. Și această barieră lingvistică trebuie depășită prin dragoste.

Alegerile au trecut, dar rezultatul lor ne va afecta pe toți. Deși avem o coaliție Pro-Europeană, întrebarea este, va asigura această coaliție pacea și liniștea în țară? Vom putea noi creștinii să ne bucurăm de această pace și să trăim viața într-un mod evlavios? Suntem gata să folosim libertatea religioasă pe care o avem acum în țară?

Vreau să ne rugăm. Să ne rugăm cu toți împreună ca acest nou an care ne stă în față să fie un an al reînoirii spirituale in Republica Moldova. Un an în care bisericile să crească. Creștinii să înțeleagă importanța studierii Sfintelor Scripturi, să se umple clasele de pregătire pentru lideri spirituali, Evanghelia să propășească și cu toții să ne bucurăm de harul și pacea lui Dumnezeu. Așa să ne ajute Domnul!

adrian blajinschi moldova la rascruce

Etichete: republica moldova

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.