• Secțiunea „CREȘTINUL ȘI RELAȚIILE”

    CREȘTINUL ȘI RELAȚIILE - Dumnezeu a fost primul care a afirmat că „nu e bine ca omul să fie singur”. Am fost creați pentru a fi parte dintr-o comunitate - familia, prieteni și cunoscuți. Comuniunea cu alții e un fenomen complex și aduce momente extraordinare, dar și răni profunde. În această secțiune, abordăm diverse aspecte ale relațiilor inter-umane, soț-soție, părinte-copil, între prieteni sau cunoscuți, încurajându-ne să arătăm practic dragostea față de cei din jur, dragoste primită în comuniunea cu Dumnezeu prin nașterea din nou.


    casatorie familie generic250x250Cursul Căsătoria și Familia

    Cursul Casatoria si Familia, dezvoltat de Lucian Oniga, se adreseaza in special tinerilor ce urmeaza sa se casatoreasca. Prima parte a cursului dezbate celibatul, asteptarile oamenilor cu privire la casatorie, principii pentru alegerea unui partener de viata si pregatirile pentru casatorie. A doua jumatate se aplica oricarei familii casatorite, de orice varsta. Sunt discutate rolul sotului si sotiei in familie, asteptarile reciproce, importanta comunicarii, precum si metode de rezolvare a conflictului. Este discutata de asemenea sexualitatea in cuplu. La final sunt trasate cateva principii pentru o familie sanatoasa, si cum sa imbini armonios lucrul cu familia.

    INTRA IN CURS, online     DESCARCA cursul video+PDF     COMANDA carte+DVD

Ne dorim să iubim și să fim iubiți. Ce e greșit în asta? | Kent Philpott

Ne dorim să iubim și să fim iubiți. Ce e greșit în asta? | Kent Philpott

Cântecul celor de la Jefferson Airplanes din anii ’60 adresa o întrebare la care toți oamenii încearcă cu perseverență să răspundă.Ne dorim o persoană pe care să o iubim și avem nevoie de o persoană pe care s-o iubim, într-adevăr, ne-ar plăcea să găsim o persoană pe care s-o iubim, astfel, versurile cântecului răspund: „Ai face bine să găsești o persoană pe care s-o iubești.” Nu pot să nu mă gândesc la cuvintele dintr-un alt cântec, de data asta de Johnny Lee, „Căutăm dragostea în toate locurile greșite”, din filmul Urban Cowboy. Și cum o mai facem!

ÎN COPILĂRIE

Îmi amintesc ziua în care, la vârsta de 15 ani, simțindu-mă rău, și fără să le spun părinților, am chiulit de la școală și am adormit pe canapeaua sufrageriei. Când m-am trezit, le-am auzit pe mama, mătușa și bunica mea vorbind în camera alăturată. Vorbeau despre băieții din familia Philpott – eu, Bruce și Gary – începând cu Gary, care era cel mai mic. Doar lucruri bune s-au spus despre Gary și Bruce. Mi-am dat seama că eu urmam și nu am vrut să aud, așa că m-am ridicat de pe canapea și am pornit spre ușa care ducea înspre încăperea în care se aflau ele, dar chiar înainte ca vreuna să mă observe, am auzit-o pe mătușa Cleo spunând: „Ei, bine, Kent e cam banal.” Când m-au văzut, s-a instalat liniștea și privirile lor erau pline de vinovăție.

„Banal” – nu eram sigur ce înseamnă, însă am căutat a doua zi într-un dicționar de la școală și am fost destul de doborât. Urmarea a fost că în toată perioada de liceu nu am invitat nici o fată în oraș și am ratat astfel balurile și dansurile de la școală. La urma urmei, ce fată ar vrea să iasă cu un băiat banal?

Se pare că am ajuns să arăt mai bine, sau cel puțin așa mi s-a spus, pe măsură ce am crescut. Dar am continuat să am sentimentul că fetele nu mă găsesc atractiv. De când femeile mi-au spus că nu arăt deloc banal, am acceptat acum această apreciere și nu mă mai preocupă. Cu toate acestea, îmi pot imagina cum asupra unor oameni remarci obișnuite rostite cu privire la ei pot avea impact major, chiar și asupra identității lor sexuale.

ESTE NATURAL SĂ IUBIM, ȘI SUNTEM ASTFEL PROGRAMAȚI PENTRU DRAGOSTE SEXUALĂ

Suntem plini de hormoni. Ei nu vor tăcea; ei strigă la noi. Îmi amintesc de când aveam 13 ani, că a început să mi se întâmple un lucru ciudat și am crezut că ceva nu este în regulă cu mine. Mai târziu, am aflat că masturbarea este ceva normal și că toți copiii o fac, cel puțin la liceul Verdugo Hills. Îmi amintesc că ajungeam atât de excitat încât credeam că înnebunesc. Prea puțin știam eu (educația sexuală la Los Angeles City School District era mai puțin dezvoltată) că totul era normal, în afară de căderea în dizgrație experimentată de înaintașii noștri și că nu eram un om rău, sau bolnav sau cu probleme mentale.

Dar, cum ar fi fost dacă cuvântul „banal” ar fi avut și mai mult impact asupra mea, încât să mă sperie atât de mult fetele că nu aș fi putut să mă apropii deloc de niciuna dintre „ele”? Și dacă aș fi găsit un alt băiat, sau un grup de băieți, care ar fi știut ceva ce eu nu știam și ne-am fi „jucat unii cu alții în cerc” sau am fi făcut altele împreună, ca să ne liniștim și să mai eliberăm din presiune?

Ceea ce am descris am auzit de la alții de zeci de ori în anii ʼ70, când eram singurul consilier de la centrul de consiliere Marin Christian Counseling Center. În decursul a opt ani, am vorbit cu băieți și fete care făceau parte din misiunea noastră pentru homosexuali auto-identificați, care voiau să iasă din acel stil de viață, Love in Action. Am descoperit că mulți dintre ei nu erau chiar homosexuali, nici nu se considerau astfel, ci spuneau că sunt bisexuali.

Unele femei au fost molestate de membri ai familiei, inclusiv de tați și mame, iar sexualitatea lor a devenit sever distorsionată. Unii bărbați au experimentat același lucru, și au ajuns îngrozitor de confuzi din acest motiv.

S-au născut aceste „victime” homosexuale? Chiar deloc, dar s-au simțit mai confortabil să facă sex cu persoane de același sex din motive pe care nu le înțelegeau și nici nu le puteau controla ușor. În cazul multora, viața lor sexuală era un adevărat haos. Ei căutau dragoste și are sens ca, după o anumită perioadă de implicare în cultura gay, să se identifice drept homosexuali sau bisexuali.

O observație aici: este un lucru în mod special real ca în anumite arene ale culturii homosexuale masculine să se evite cu strictețe orice contact sexual cu femeile, acest lucru chiar considerându-se dezgustător și contaminator. Nu știu sigur dacă această atitudine se transpune și în cultura lesbienelor, dar bănuiesc că da, în anumite cartiere. În grupările mai restrictive, bisexualitatea nu este văzută bine. Lucrurile sunt mai degajate acum, dar nu au fost așa înainte de explozia homosexualității pretutindeni în America, în special printre bărbații homosexuali.

ÎN CĂUTAREA DRAGOSTEI

Creați așa cum suntem, după chipul lui Dumnezeu, parte bărbătească și parte femeiască, cu instinctul de a reproduce, vom căuta într-adevăr dragostea. Dar, așa cum cântă Johnny Lee, o căutăm adeseori în cele mai greșite locuri.

Nu trebuie nimeni să presupună că există oameni care experimentează constant vieți de dragoste naturale și foarte satisfăcătoare. Majoritatea cuplurilor sincere, căsătorite de ceva ani, vor recunoaște, dacă au curajul, că nu este întotdeauna minunat. Să nu uităm că sexualitatea umană a fost sever distorsionată. Biblia transmite clar acest lucru. Această carte inspirată vorbește împotriva adulterului, curviei, homosexualității și bestialității, și o face deoarece lucrurile au degenerat foarte rapid. Lucrurile au ajuns și mai rău, și poate ritmul degradării sexuale a crescut în ultima vreme.

Vom căuta dragoste; oamenii pur și simplu nu se pot abține. Trebuie să fie sexuală dragostea? Există dragoste care să nu se focalizeze pe sex? Răspunsul este un „DA!” răsunător!

Este dragostea lui Dumnezeu față de noi. După cum vedem în cel mai minunat verset, Ioan 3:16, aceasta este dragostea agape pe care o are Creatorul față de noi. „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea!” și toți oamenii fac parte din acea lume.

Apoi este dragostea phileo, sau dragostea din cadrul unei prietenii. Sunt prieten foarte apropiat cu Bill încă de când aveam 15 ani, de peste 60 de ani deja. Vorbim la telefon cel puțin o dată pe săptămână. Mai am și alți prieteni buni cu care țin legătura în mod constant. Deunăzi am vorbit cu Bill despre cum ar fi fost pentru noi să nu ne fi avut unul pe celălalt. La urma urmei, nu mai suntem nici noi tineri. Va veni și ziua aceea și faptul că știm asta ne face prietenia și mai puternică.

UN ULTIM CUVÂNT

Îi îndemn pe cititori să nu renunțe la a căuta dragostea. Realitatea este că nu putem găsi dragoste veșnică și perfectă în altă ființă umană. Va exista întotdeauna o tânjire, un sentiment de neîmplinire, o realizare că nimic de pe pământ nu ne poate împlini complet. Înțelegerea acestui lucru ne apropie mai mult de maturitate.

Care este cea dintâi și cea mai mare poruncă? Trebuie să-L iubesc pe Dumnezeu cu toată ființa mea. Apoi a doua este să-l iubesc pe aproapele meu ca pe mine însumi. Hai să ne concentrăm pe acestea.

Următorul capitol tratează tema celibatului, care presupune trăirea fără a fi implicat pe plan sexual cu altă persoană. Părerea mea este că această abilitate este un dar de la Dumnezeu primit prin Duhul Sfânt. Poate sunt puțini cei care îl experimentează, dar eu știu că există un număr destul de mare de creștini care au acest stil de viață și duc o viață bună. Nici un om, oricât de minunat și iubitor este el, nu ne va putea împlini toate tânjirile lăuntrice pe care le avem. Într-adevăr, am fost creați să fim iubiți de Dumnezeu și să-L iubim la rândul nostru.

Extras din cartea Un al treilea gen? de Kent Philpott, care se concentrează pe problema transsexualității, fără a lăsa deoparte subiecte precum iubirea, singurătatea, celibatul, vina, homofobia și heterofobia. Merită consultată. Dacă vrei să aprofundezi aceste subiecte „fierbinți” ale lumii în care trăim, poți achiziționa cartea de aici:https://alfaomega.tv/librarie/slujind-trupul-lui-hristos/un-al-treilea-gen-revizuit%C4%83-kent-philpott-produs

Coperta Un al treilea gen revizuita web

Alte resurse despre sexualitate găsești aici: https://alfaomega.tv/viata-spirituala/sexualitate

De asemenea, îți recomandăm și materiale despre relații din perspectivă creștină: https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/relatii

Te confrunți cu probleme emoționale? Aici găsești răspunsuri la multe întrebări și soluții la diverse probleme: https://alfaomega.tv/viata-spirituala/probleme-emotionale

Vrei să afli cum poți fi mântuit? Află acum: https://alfaomega.tv/viata-spirituala/mantuire

Sursa foto: Unsplash

587 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.