• Secțiunea „Creștinul și Biserica”

    crestinul si profesia 640CREȘTINUL ȘI BISERICA - Biserica lui Hristos a fost chemată să iasă afară și să „facă ucenici.” dar de multe ori s-a dovedit pasivă și a pierdut contactul cu realitatea din jur. Există și biserici care au înțeles că mesajul dragostei lui Dumnezeu trebuie manifestat față de aproape în diverse moduri. Această secțiune discută despre Biserica vie spiritual și cu impact în societate, tratând și cum ar trebui să ne raportăm noi, ca și credincioși, la Biserică, atât ca instituție cât și ca comunitate de creștini.

Biserica și societatea - Cristian Șoimaru - pastor, Biserica Internațională București

Scris în . Publicat în Creștinul și BISERICA.

Discutăm mult despre Biserica din lumea post-modernă urbană, în care mulți dintre noi trăim. Aici ne dăm seama că trăim într-o paradigmă unde lucrurile sunt ușoare. Ce să facem? Să ne axăm mai mult pe ucenicizarea membrilor, sau mai mult pe cei din afară? Pe ce să ne axăm? Pe inițiativele bisericii, sau să încurajăm creștinul individual în munca lui, în implicarea lui social-politică pentru a face ceva?

Răspunsul nu este alegerea dintre una și cealaltă, ci trebuie făcute toate aceste lucruri. Prin aceasta, vrem ca credincioșii să fie încurajați, dar și comunitățile, de inițiativele ce au loc la nivelul conducerii bisericilor. Vrem ca și acestea să preia, să vadă chemarea, înzestrările, pasiunile și visele pe care Dumnezeu le-a pus în rândul credincioșilor.

Eu sunt pastor, dar nu toate ideile bune vin de la pastori. Vrem să împuternicim oamenii, ca în acea imagine din Efeseni 4:11-12, unde liderii bisericii, apostolii, profeții, învățătorii, cu toții împreună, să echipăm credincioșii pentru lucrarea de slujire. Nu vrem să mai fie ideea cum că unii sunt slujitorii, iar alții non-slujitori. Nu! Toți suntem slujitori, robi ai lui Dumnezeu, pentru că Isus Hristos Însuși este cel care a zis: am venit să slujesc, nu ca să fiu slujit. Gândul acesta care a fost în Hristos, trebuie să fie și în noi. Asta înseamnă a avea mentalitatea Împărăției și în felul acesta se poate vedea mai mult Împăratul onorat în toate sferele societății.

Când și-a început mesajul, Isus nu a venit la oameni să le spună că își deschide mâine o biserică și că oamenii Îl pot găsi în ziua de sabat de la orele 9-12 sau de la 18-20. El a venit să vestească Împărăția. Împărăția lui Dumnezeu are de a face, evident, cu locul/modul scriptural, spiritual, geometric, în care Isus domnește, în care Dumnezeu este onorat și în care voia lui Isus e făcută.

Cum ne rugăm noi rugăciunea domnească: Tatăl nostru care ești în ceruri, facă-se voia Ta, precum în cer, așa și pe pământ, Împărăția nu este doar o realitate virtuală, ci și una prezentă. Noi ca oameni, nu prea suntem buni în a trăi în tensiune, ne plac lucrurile cât mai simple, cât mai clare. În dorința noastră de a simplifica, uneori rupem în bucăți Împărăția. Noi spunem că Împărăția se referă la a fi salvat din focul veșnic, dar Împărăția se referă la viața de acum cu familia mea, cu părinții mei.

Însă, de la început de când Dumnezeu a dat cele zece porunci, multe aveau de-a face cu legăturile sociale în comunitate, cu legăturile politice, militare, despre cum să îți tratezi vecinul, despre faptul că trebuie să îți ajuți aproapele. Împărăția are de a face cu asta. Ea are niște principii care sunt deasupra acestei lumi, indiferent că vorbim de sistem, că vorbim de perioada ebraică sau romană, de sistemul constituțional american, românesc sau britanic.

De exemplu, în Împărăție, dacă vrei să fii mare, trebuie să fii slujitorul celorlalți. Acesta e un principiu al Împărăției pe care mulți încă nu îl înțeleg, inclusiv lideri religioși. De asemenea, Împărăția lui Dumnezeu este ca un grăunte. Unii cred că sunt doar niște creștini într-un oraș, ce nu au resurse și se întreabă cum pot face din acel context ceva pentru Dumnezeu. Dacă aplici principiile Împărăției, ce cuprind principiul credinței, al slujirii, folosinței, multiplicării, semănatului, atunci Împărăția poate să ia chip. Noi trebuie să vedem tot mai mult lucrarea lui Dumnezeu în aceste lucruri.

Sunt principii sau manifestări ale Împărăției, în toate sferele societății. De exemplu, de ce Dumnezeu a făcut mai întâi Cortul Întâlnirii, a dat niște instrucțiuni atât de precise despre materiale și despre cei care să le facă? Dumnezeu e interesat de lucrurile frumoase. Nu Diavolul a inventat cultura, pictura. În Geneza, găsim scris despre muzicieni. Atunci de ce să ne retragem din aceste sfere, să o lăsăm pe mâna celui rău și apoi să fim reactivi, să ne plângem de ceea ce fac ei? Noi înțelegem că Împărăția lui Dumnezeu presupune și cultivarea frumosului. În sistemul educațional nu există o matematică creștină și una necreștină. La fel și cu biologia. Însă, există o biologie care îl recunoaște pe Dumnezeu ca și Creator și una care nu Îl recunoaște.

Când înțelegem Împărăția sau perspectiva lumii creștine, înțelegem că în toate aceste sfere (relații sociale, educație și știință), trebuie să vedem mâna lui Dumnezeu. Aici nu mă refer la modul în care să venim doar cu niște dogme, ci să căutăm răspunsuri.

În istorie, atunci când Biserica a fost prea dogmatică, s-a împotrivit unor descoperiri și încă plătim un preț în fața unei generații care nu înțelege faptul că Biserica mereu a fost factorul de educație, de căutare. Universitățile, doctorii și spitalele, au fost inițiative ale unor credincioși. Noi trebuie să recăpătăm acest spirit apostolic, al căutării și al profunzimii Împărăției.

Biserica și societatea - interviu cu Cristian Șoimaru - pastor, Biserica Internațională București

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 7.1 - Biserica si Imparatia lui Dumnezeu (ianuarie-februarie 2017). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

3537 accesări

Secțiunea - Istoria creștinismului

istoriacrestinismului

Istoria creștinismului - Această mică secțiune de istorie a creștinismului acoperă perioada de la răstignirea lui Hristos până în zilele noastre, structurată pe 6 părți. Istoria e prezentată succint, oferind frânturi din marile evenimente ce au marcat evoluția creștinismului de-a lungul timpului, cu scopul de a vă stimula curiozitatea mai departe. Sunt de asemenea schițate portretele marilor personalități care au influențat creștinismul și au modelat astfel istoria întregii lumi. Vezi aici toate părțile

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.