• Secțiunea „Creștinul și Biserica”

    crestinul si profesia 640CREȘTINUL ȘI BISERICA - Biserica lui Hristos a fost chemată să iasă afară și să „facă ucenici.” dar de multe ori s-a dovedit pasivă și a pierdut contactul cu realitatea din jur. Există și biserici care au înțeles că mesajul dragostei lui Dumnezeu trebuie manifestat față de aproape în diverse moduri. Această secțiune discută despre Biserica vie spiritual și cu impact în societate, tratând și cum ar trebui să ne raportăm noi, ca și credincioși, la Biserică, atât ca instituție cât și ca comunitate de creștini.

„Fiindcă ne pasă”! - Interviu cu Vali Paul

„Fiindcă ne pasă”! - Interviu cu Vali Paul

De ce acest motto?

Sunt multe lucruri noi pe care am fost provocați să le facem, ca biserică. Acestea nu se potrivesc totdeauna cu cultura bisericească obișnuită, dar le-am făcut pentru că ne-a provocat Domnul Isus. Oamenii au întrebat „De ce faceți lucrul acesta?” și răspunsul simplu a fost „Fiindcă ne pasă”. De aici am luat motto-ul și așa încercăm să facem lucrurile, să arătăm că ne pasă, că îi iubim pe concetățeni, că iubim țara.

Relevanța Bisericii 

Trăim într-o cultură pe care trebuie să o luăm  în calcul. A fi relevant înseamnă a avea impact în societate, a avea ceva de spus, a avea o părere care contează. Pentru aceasta facem o mulțime de lucruri prin care le arătăm celor din jur că putem să ajutăm, că este treaba noastră, că Biserica Filadelfia își are rolul și locul ei, că Biserica trebuie să fie, și este, încă relevantă în secolul al XXI-lea

Relevanța nu vine din compromisuri, ci din valorile pe care le ai, prin valorile pe care ni le dă Scriptura și relația cu Domnul. Prin asta suntem relevanți, altfel ne diluăm în lume. Suntem relevanți pentru că avem ceva de spus, pentru că ce spunem noi vine din inima Tatălui. Asta ne dă relevanță, nu a-i copia pe alții.

Pandemia și revenirea „la normalitate”

Biserica e chemată să acționeze, nu se reacționeze. Dacă prin „normalitate” înțelegem să ne întoarcem la aceleași programe de înainte de pandemie și care, din păcate, ne-au lăsat să intrăm în perioada aceasta într-o atitudine reactivă, cred că greșim.

Dimpotrivă, trebuie să căutăm lucruri prin care să fim relevanți la ieșirea din pandemie, deoarece lumea nu va mai fi și nu va gândi la fel, oamenii nu vor mai acționa la fel. Ajunge să mergi pe stradă să te apropii mai mult de cineva și vei vedea reacția lui de autoprotecție. Înainte mergeai la el, îl băteai pe umăr, dădeai ”bună ziua” sau îl îmbrățișai. Acum nu mai pot să faci lucrurile acelea decât dacă e o relație strânsă, dar și atunci cu rezerve.

Biserica trebuie să regândească modul de a veni cu valorile ei spre lumea din jur, pentru că asta este treaba noastră: să schimbăm lumea din jur, să aducem Împărăția lui Dumnezeu în Baia Mare, în Maramureș în România. Asta ne face relevanți. 

Funcții și valori ale Bisericii

Biserica noastră are mai multe valori. În primul rând, e închinarea, pentru că vorbește de relația noastră cu Domnul, de Cel care primește închinarea, Cel care ne aduce împreună ca să ne închinăm Lui. 

Apoi, edificarea: fiecare credincios trebuie să crească. Am avut botez în fiecare primă duminică din lună, inclusiv în lunile de pandemie. Au fost oameni care m-au sunat: „suntem în pandemie, dar am auzit cuvântul lui Dumnezeu și vreau să mă botez”. Bineînțeles că asta are prioritate, pandemia este un cadru în care noi trebuie lăsăm Împărățiasă se manifeste.

O altă valoare este multiplicarea. O biserică sănătoasă trebuie să crească. Nu cred în afirmația „Esențele tari se țin în sticle mici”. Împărăția lui Dumnezeu e o esență care trebuie să umple lumea. Pentru asta trebuie să fim relevanți, să avem lucruri cu care să ne apropiem de oamenii din jur și ei să fie atrași. Domnul Isus atrăgea oamenii prin ceea ce spunea și făcea. Biserica trebuie să facă același lucru, pentru că este trupul lui Hristos astăzi, reprezentându-L în lumea aceasta.

Închinarea

Când am plantat biserica, am primit din partea Domnului câteva cuvinte profetice. Dumnezeu are ceva personal pentru fiecare biserică. Unul dintre cuvinte a fost vizavi de închinare, Dumnezeu ne-a chemat să fim o biserică care pune accentul pe închinare, să ridice un cântec nou. Am fost provocați, atipic pentru bisericile românești, să începem să scriem, să aducem inima românească în cântarea de închinare

A fost o provocare pentru echipa de închinare să înceapă să scrie. Și, culmea, le-a ieșit. Sunt multe cântece care se cântă azi în România, care s-au tradus în multe limbi. „Leul din Iuda” al lui Sunny e tradus la ora actuală în peste 17 limbi. Și nu numai, și alte cântece au fost preluate, traduse, cântate. Sunt alte cântece foarte apreciate de alții, și sunt din România. Tot ce trebuie să facem să lăsăm inima Tatălui să curgă prin inima noastră.

Muzica populară din Maramureș este emblematică pentru muzica românească. Este ceva aici, în zona aceasta, un sâmbure de cântec, iar noi trebuie să-l aducem înaintea lui Dumnezeu. Tot ce avem, avem de la El și este normal să Îi dăm Lui în închinare. În primul rând, avem ce să-I dăm, El a pus lucrurile acestea în noi. Și apoi pentru că eu îi incurajez foarte mult. Uneori poate chiar pun un pic de presiune pe ei: „Măi, trebuie să scrieți, aveți ceva de spus, Dumnezeu a pus ceva în voi, lăsați să curgă, pentru că Îl onorăm pe Dumnezeu și îi provocăm pe ceilalți”. Contează foarte mult atmosfera pe care o creăm. Noi vrem asta, este un ambient, un cadru, vrem să le dăm toate facilitățile ca ei să poată să conducă și să dezvolte închinarea. Închinarea se dezvoltă, uitați-vă la David, el a structurat-o și a dezvoltat-o. Și noi putem.

Lider, urmaș al lui Isus 

Isus spune: „Cine vrea să fie mai mare, trebuie să fie slujitorul celorlalți”. Pot să-i slujesc pe ceilalți, ajutându-i să intre în destinul lor, împingându-i înainte. Slujbele din Efeseni 4 sunt cu scopul edificării credincioșilor, în vederea lucrării de slujire. Treaba mea este să îl ajut pe el să își atingă potențialul maxim, să îl încurajez, să-l sfătuiesc, să fiu lângă el când are nevoie. 

Niciodată nu m-a interesat să fiu cel care primește onorurile. În biserică mi se spune „frate pastor” doar în cadru oficial, în rest sunt „Vali” pentru toată lumea.

Slujirea: „camera de vindecare”

Biserica e un loc al vindecării. Asta trebuie să fie ceva practic, ceva ce se întâmplă, nu doar declarativ. Vindecarea înseamnă vindecare fizică, pentru că Isus a purtat bolile noastre în rănile Lui. Apoi, Isus a venit să elibereze, să restaureze. Dacă după vindecare, nu-l ajuți pe acel om să își restaureze relația cu Domnul și să își pună viața în ordine, rămân portițe deschise și boala se va întoarce. Am avut experiențe din acestea, oameni care au venit și au fost vindecați, dar ne-am trezit cu ei după șase luni că iar sunt bolnavi. Am realizat că trebuie să îi învățăm pe oameni să rămână în vindecare

Domnul Isus vindecă (pe cineva) și îi spune „du-te și să nu mai păcătuiești, să nu se întâmple ceva mai rău”, i-a avertizat că dacă nu își schimbă modul lui de a trăi, pot se întâmple lucruri mai rele. Au venit oameni și au zis „nu mi-a fost așa rău înainte, parcă mi-e mai rău acum”. Acolo am văzut că e nevoie de o restaurare a oamenilor, iar noi suntem chemați să ucenicizăm, să învățăm. La fel în eliberare, e un domeniu în care mulți au rezerve, dar noi am văzut oameni eliberați. Am văzut oameni chinuiți, dați de pământ de demoni, care au fost eliberați și care trăiesc o altă viață, care s-au îndrăgostit de Domnul Isus, Cel care i-a eliberat, dar a trebuit să-i învățăm lucrul acesta. 

E o lucrare importantă, deoarece avem multe cazuri. Nu reușim să slujim la cât de mulți vin, nu doar de la noi din Baia Mare, ci din toată țara. Și ce e frumos este că, de exemplu chiar acum e slujire (exact în timpul realizării interviului, n.red.), iar într-unul din cazuri cel care e la slujire vine la biserică de ceva vreme, dar celălalte două cazuri se întâlnesc cu biserica pentru prima dată. Ei au auzit despre un Dumnezeu care vindecă și restaurează și au zis: „vrem să ne întâlnim cu Dumnezeu, avem probleme în viața noastră, nu le putem rezolva”. Și ei vin și se întâlnesc cu Domnul Isus, și  este ceva foarte normal ca oamenii de acolo (de la slujire) să vină apoi la biserică și să se boteze, să se integreze în biserică, pentru că e o slujire pe care Domnul Isus a făcut-o. 

Domnul Isus s-a arătat să nimicească lucrările celui rău. Aceste lucrări ale celui rău nu s-au limitat, dimpotrivă, s-au înmulțit. Este treaba noastră să continuăm lucrarea Domnului Isus Hristos. Ca biserică, ca păstor, ne-am asumat asta. Nu pot să trimit oamenii pe prima linie de luptă cu lumea întunericului, fără să fiu acolo cu ei. Toate echipele care slujesc știu că au acoperire (spirituală). Diavolul știe lucrul acesta, că noi mergem sub autoritate delegată de Domnul Isus, pentru că El la asta ne-a trimis. Oamenii fac lucrul acesta cu libertate, se bucură să vadă oamenii slujiți și că lucruri se întâmplă. Și este și unul din principalele instrumente evanghelistice ale Bisericii Filadelfia. 

Când slujea Domnul Isus, El totdeauna a întrebat „ce vrei să îți fac?”, dar el știa întotdeauna în Duhul lui lucrurile acestea. Eu cred că este mult mai bine așa. De aceea, echipa (de slujire) se întâlnește și se roagă specific pentru cel care vine la slujire, pentru că Duhul Sfânt e Cel care face lucrarea, iar noi nu vrem decât să ne aliniem la ceea ce urmează să facă EL în viața acelui om. Nu mergem la vânătoare cu alice, că „poate nimerim ceva”. În plus, în momentul în care vine omul (pentru slujire) și îi spui ce este în inima Tatălui, omul se deschide foarte repede. Acolo (la slujire) este un loc unde oamenii lasă multe poveri. Pe de altă parte, este un loc al al siguranței. Suntem după aproape șapte ani de slujire din aceasta, și nu a ieșit nimic, nu are voie să iasă nimic. Acolo sunt „morminte”, ce să spune acolo, se îngroapă. 

Categorii de probleme 

Am slujit la oameni care au venit cu foarte multe probleme fizice. Ați avut o mărturie (difuzată la Alfa Omega TV, n.red.) cu cancer în faza a patra care a intrat în remisie, persoana fiind vindecată. Au fost și foarte multe probleme psihice. Trăim într-o perioadă în care depresia face ravagii dar, din punctul meu de vedere, depresia este un atac demonic la identitate. Apoi au venit părinții cu copiii cu probleme. Au venit familii cu probleme, în pragul divorțului, pentru a fi consiliate. Au venit oameni care aveau peste ei duhuri, cazuri de posesii demonice. Și am văzut cum Dumnezeu lucrează. El nu are o specializare, nu este nici oncolog, nici oftalmolog, ci Dumnezeu se numește „Iehova Rafa”, Domnul care vindecă. Tot paletarul este sigur.

Biserica și slujirea

Și noi facem rugăciuni de câteva minute, după program, deși în contextul actual nu prea poți,  sunt interdicții datorită pandemiei pe care trebuie să le respectăm. Dar la slujirea aceasta, „Camera de vindecare”, putem să luăm toate măsurile (medicale) de siguranță, acolo putem să slujim foarte bine

Cred că există comoditate în biserici. Pandemia a scuturat fotoliile multora. Ar fi timpul ca bisericile să iasă din confortul lor. Asta înseamnă că eu trebuie să aloc timp pentru slujire, asa înseamnă ca eu, ca păstor, trebuie să îi echipez pe oameni pentru asta. Nu e o slujire unde să mergi după ureche, ci este o slujire unde trebuie să-i înveți, să fii alături de ei, să poți corecta lucrurile cu dragoste, pentru că de multe ori, în slujiri de genul acesta, poți să greșești, iar noi vrem să evităm să facem rău oamenilor. De aceea, trebuie să echipez oamenii (pentru slujire).

Pandemia și planurile lui Dumnezeu

Vedem împlinindu-se, în contextul acesta al pandemiei, lucruri care poate ni s-au părut puțin fantastice când le-am auzit din partea Domnului. Dumnezeu nu este limitat de context. Pandemia trebuie să fie un semnal de alarmă că Domnul Isus vine curând și că trebuie să fim mai intenționali cu ce ni s-a încredințat, să aducem Împărăția lui Dumnezeu, să facem ca voia Lui să se vadă! 

Și asta ne face și să ne rugăm pentru cei de la guvernare, să fie oameni care merg pentru voia lui Dumnezeu, pentru binecuvântarea cetății sau a poporului. Noi încurajăm pe frații noștri să se implice în guvernare, în politică. Și ne rugăm pentru ei să fie un „Iosif” și un „Daniel”. 

Pavel îi spune lui Timotei să facem rugăciuni mai întâi pentru cei din guvernare, ca să putem trăi o viață evlavioasă. Vorbesc cu mulți credincioși și e multă „amăreală” pentru că „sunt corupți”. Dar dacă nu ne implicăm, cum se vor schimba lucrurile? Dacă Domnul Isus nu venea în lumea aceasta să o schimbe prin lucrarea Lui, se mai schimba lumea aceasta? El nu s-a identificat cu lumea, și nici noi nu trebuie să ne identificăm cu ea sau să îmbrățișăm valorile lumii, ci să ducem acolo valorile Domnului. Pavel spune „Cum o să creadă, dacă nu au propovăduitor? Cum o să se schimbe, dacă nu le spune nimeni?” 

De multe ori am impresia că-i aruncăm ca pe miei în mijlocul lupilor. Dar asta suntem noi toți: niște miei în mijlocul lupilor. Haideți să învățăm mieii aceștia că pot să schimbe lucrurile. Eu cred că se va întâmpla, pentru că Dumnezeu a spus profetic că pandemia dă niște conjuncturi favorabile pentru asta. 

» Interviu ușor editat pentru claritate cu Vali Paul, pastor al Bisericii Filadelfia din Baia Mare, difuzat în cadrul emisiunii „Realități și perspective”.

 

534 accesări

Secțiunea - Istoria creștinismului

istoriacrestinismului

Istoria creștinismului - Această mică secțiune de istorie a creștinismului acoperă perioada de la răstignirea lui Hristos până în zilele noastre, structurată pe 6 părți. Istoria e prezentată succint, oferind frânturi din marile evenimente ce au marcat evoluția creștinismului de-a lungul timpului, cu scopul de a vă stimula curiozitatea mai departe. Sunt de asemenea schițate portretele marilor personalități care au influențat creștinismul și au modelat astfel istoria întregii lumi. Vezi aici toate părțile

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.